maistra
fai hoo tehnicka

O nama

Hrvatski zrakoplovni savez (HZS) je krovni savez udruga građana, registriran za cjelokupnu zrakoplovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj.

Punopravni je član Svjetske zrakoplovne federacije (FAI - Federation Aeronautique Internationale), Europske zrakoplovne federacije (EA - Europe Airsports), Europskog saveza za zrakoplovno jedriličarstvo (EGU - European Gliding Union), Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Hrvatski zrakoplovni savez djeluje u okviru pet zakona, a koji su Zakon o udrugama, Zakon o tehničkoj kulturi, Zakon o sportu, Zakon o zračnom prometu (lex specialis) i Zakon o zaštiti i spašavanju.

 • POVIJEST

  Hrvatski zrakoplovni savez osnovan je 1947. godine pod imenom Zrakoplovni savez Hrvatske kao slijednik Aerokluba Kraljevine Jugoslavije i Aerokluba SHS osnovanog 1922. godine, zatim oblasnih odbora Aerokluba. Kao takav djeluje do 1992. godine kada se osniva pravni slijednik i Zrakoplovni savez Hrvatske postaje Hrvatski aeroklub. Krajem 1997. godine Hrvatski aeroklub mijenja naziv u Hrvatski zrakoplovni savez sukladno zakonskim propisima.

  Osamostaljivanjem od SFRJ zrakoplovstvo igra značajnu ulogu u obrambenom domovinskom ratu, pa se tako osniva prva zrakoplovna postrojba koju sačinjavaju u velikoj većini dragovoljci iz klubova, sportaši, bivši i umirovljeni pripadnici zrakoplovstva bivše zajedničke države. Tijekom Domovinskog rata dostavljaju humanitarnu pomoć, hranu i lijekove diljem Hrvatske i BiH, no na tim zadacima bivaju srušeni neprijateljskom raketom.

  U čast našim dragim prijateljima HZS svake godine održava nekoliko memorijalnih natjecanja u čast poginulim zrakoplovnim veteranima i dragovoljcima:

  Memorijal slavonskih zrakoplovaca pilota i padobranaca,
  Osijek Memorijal dalmatinskih zrakoplovaca pilota i padobranaca,
  Sinj Padobranski kup državnosti
  Kup grada Vukovara
  Memorijal bojovnika grada Zagreba

 • CILJ

  Cilj Hrvatskog zrakoplovnog saveza je razvijanje i provedba sportskog zrakoplovstva kroz tehničke i sportske zrakoplovne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu u svim granama u kojima organizira sustav gradskih, županijskih i državnih natjecanja, te reprezentacije kojima se osiguravaju pripreme i nastupi na svim europskim i svjetskim natjecanjima, kao i ostalim značajnim međunarodnim natjecanjima za svaku granu i podgranu i to: zrakoplovno modelarstvo, zrakoplovno raketarstvo, zrakoplovno jedriličarstvo, letenje avionima, padobranstvo, letenje helikopterima, balonstvo, ovjesno jedrenje, parajedriličarstvo, letenje ultralakih zrakoplova, samogradnja zrakoplova, održavanje zrakoplova i zrakoplovna medicina.

 • DJELATNOSTI

  Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza je, sukladno djelatnostima FAI i EA, razvoj zrakoplovnih sportova, zrakoplovne tehnike u RH, osiguravanje i organiziranje potrebite sportske i sudačke djelatnosti u svim zrakoplovnim granama, organizacija nacionalnih prvenstava u svim zrakoplovnim granama sukladno pravilima FAI, HOO i HZS, organizacija međunarodnih natjecateljskih i kongresnih priredbi, a koje su od interesa za RH, kao i razvoj zrakoplovstva, a koje su od značaja za međunarodnu zrakoplovnu suradnju. Potiče postizanje i vodi evidenciju povijesnih i aktualnih zrakoplovnih rekorda, obavlja sve poslove u okviru svoje djelatnosti za koje ga ovlasti nadležno ministarstvo RH, djeluje na razvoju tehničke kulture u sklopu HZTK, bavi se promidžbom i popularizacijom zrakoplovnih sportova i tehnike, edukacijom mladeži i njegovanjem zrakoplovne tradicije, razvija i promiče turističko zrakoplovstvo, vodi potrebne evidencije i unapređuje sustav, surađuje s državnim tijelima RH sukladno svom djelokrugu rada, surađuje s nadležnim državnim tijelima na planu protupožarnog izviđanja, kao i jedinicama lokalne uprave i samouprave, drugim organizacijama i stručnim ustanovama na području RH u provedbi utvrđenih potreba društva u obrani, turizmu, protupožarnoj djelatnosti i elementarnim nepogodama.

 • GRANE I DISCIPLINE

  ZRAKOPLOVNO MODELARSTVO
  F1ABCslobodni let
  F3Jjedrilice na radioupravljanje za termički let
  F5Jjedrilice na elektro pogon
  F1Nmale jedrilice za slobodni let
  Smodeli na raketni pogon

  ZRAKOPLOVNO JEDRILIČARSTVO
  Club class

  MOTORNO LETENJE AVIONOM
  Precizno letenje
  Rally letenje

  PADOBRANSTVO
  Skok na cilj
  Figurativni skokovi

  OVJESNO JEDRILIČARSTVO
  Preleti

  PARAJEDRILIČARSTVO
  Precizno slijetanje
  Preleti

  ULTRALAKO LETENJE
  ULUL aerodinamički kontroliran zrakoplov
  CG–MZMotorni zmaj kontroliran pomicanjem
  MPGMotorni paraglajder
  ULHUL helikopter
  ULGHMotorni UL autogyro
  UJUltralaka jedrilica

  BALONSTVO
  Letenje na vrući zrak

  SAMOGRADNJA

 • TEHNIČKE AKTIVNOSTI

  Hrvatski zrakoplovni savez provodi tečajeve zrakoplovnog modelarstva u Osnovnoj školi Kustošija u Zagrebu. Tečajeve provodi modelar Dominik Špehar. Učenici počinju radom s papirnatim letjelicama, balonima, zmajevima, malim i velikim klizačima, te natjecateljskim modelima A1. Godišnja nastava traje 70 sati, sukladno nadležnom Zakonu. Učenici počinju sa zrakoplovnim modelarstvom u 6. razredu osnovne škole.

  SAMOGRADNJA ZRAKOPLOVA ALBATROS

  Zrakoplov Albatros konstruirao je, sagradio i letio u razdoblju 1991. - 2002. sportski pilot i graditelj amater Ljubomir Hranjec. U letnom je stanju trajno ustupljen Muzeju grada Zagreba 2002. godine. Tip zrakoplova je ultralaki sportski zrakoplov - jednosjed (amaterski građen), a izgrađen je 1992.-1993. u Zagrebu.

  SAMOGRADNJA MOTORNOG AVIONA "ŠTIGLEC"

  Marijan Ivanček, Marko Kralj i Siniša Kralj graditelji su jednosjednog motornog ultralakog aviona "Štiglec". Graditelji su dobili nacrte aviona "Wingi Dingi" kojega su morali modificirati kako bi izgradili motorni avion "Štiglec", a prema vlastitim mjerama i potrebama. Izgradnja "Štigleca" trajala je 8 mjeseci, a završena je krajem 1997. godine. Upotrijebljeni materijal je drvo, stiropor i staklena vuna s epoxi smolom.

  SAMOGRADNJA JEDRILICE "SOVA"

  Marijan Ivanček konstruirao je i izgradio jedrilicu "Sova". Izgradnja je trajala 18. mjeseci, a privedena je kraju 2003. godine. Kako je Ivanček u duši jedriličar, želio je izraditi jedrilicu koja je prema njegovim vlastitim zahtjevima i performansama, a koje su: da može poletjeti sam, bez vuče aviona i pomoćnika, da ima kut planiranja 1:25 i da nije preteška.

  SAMOGRADNJA MOTORNE JEDRILICE "VILA"

  Marijan Ivanček i Vlado Mihaljević konstruirali su i počeli graditi dvosjednu motornu jedrilicu "Vila". Izgradnja je započela početkom 2007. godine. Izgrađen je trup, horizontalni i vertikalni stabilizator, ramenjače, stiroporna ispuna i nabavljen je motor. Iz razloga izrade replike "Penkale" odgođena je gradnja "Vile" do daljnjega.

  SAMOGRADNJA CA-10 (replika zrakoplova "Penkala" prema dostupnim slikama)

  Inicijativa zrakoplovnih veterana AK "Zagreb" izrodila je ideju o izradi replike zrakoplova "Penkala" za 100. godišnjicu prvog leta u Hrvatskoj. Konstrukciju zrakoplova izradio je inženjer Anton Cvjetković, graditelj je bio Marijan Ivanček. Gradnja zrakoplova trajala je 14 mjeseci, a završen je pred samu obljetnicu 100 godišnjeg leta i pokazan na održanom aeromitingu u Zagrebu, 28. kolovoza 2010. godine, u čast obljetnice.

  U RH danas ima oko 25 aktivnih graditelja koji grade ultralake letjelice.

 • ORGANIZACIJE NATJECANJA

  Svjetski kup "Buzet" u xc - preletima
  Buzet, 11.–18.07.2009.

  Svjetski padobranski kup
  Mali Lošinj, 05.–17.06.2009.

  Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnom modelarstvu u kategorijama F1ABC
  Bjelopolje, 19.–26.07.2009.

  5. Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju parajedrilicom
  Ivanec, Varaždin, 20.–27.06.2009.

  Predsvjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju parajedrilicom
  Ivanec, Varaždin, 20.–23.06.2008.

  8. Svjetski kup u "Canopy Formation"
  Osijek, 04.–08.09.2007

  2. Europsko juniorsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama
  Osijek, 01.–09.09.2007.

  5. Europsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama
  Osijek, 04.-09.09.2007.

  8. Svjetski kup u "Canopy Formation"
  Osijek, 04.-09.09.2007.

  15. Europsko prvenstvo u ovjesnom jedriličarstvu
  Opatija, 16.-29.06.2006.

  Europsko prvenstvo u zrakoplovnom modelarstvu u F3J kategoriji
  Osijek, 17.-23.07.2005.

  28. Svjetsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama
  Rijeka, 16.-24.09.2004.

  16. Svjetsko padobransko prvenstvo u disciplini "Skydiving Formation" - otvorena kategorija
  Rijeka, 16.-24.09.2004.

  3. Svjetsko padobransko prvenstvo u disciplini "Skydiving Formation" - ženska kategorija
  Rijeka, 16.-24.09.2004.

  11. Svjetsko padobransko prvenstvo u disciplini "Canopy Formation"
  Rijeka, 16.-24.09.2004.

  15. Svjetsko prvenstvo u preciznom letenju avionom
  Lučko, Zagreb, 07.-14.07.2002.

  24. Svjetsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama
  Vrsar, 03.-12.09.1998.

 • ORGANIZACIJE SJEDNICA

  Godišnja sjednica FAI Komisije za slobodno letenje - CIVL
  Opatija, 20.-22.02.2004.

  95. godišnja generalna konferencija Međunarodne zrakoplovne federacije - FAI
  Dubrovnik, 07.-13.10.2002.

  Godišnja sjednica FAI Komisije za motorno letenje avionom - GAC
  Zagreb, 08.-11.11.2001.

  50. godišnja sjednica FAI Komisije za padobranstvo - IPC
  Dubrovnik, 09.-14.02.1999.

OBAVJESTI

HOO

Hrvatski zrakoplovni savez
Dalmatinska 12/II, 10000 Zagreb, Hrvatska
+385 1 4848 754
+385 1 4848 761
+385 1 6470 691
hzs@caf.hr
IBAN: HR6923600001102585518
Rad sa strankama prema prethodnom dogovoru.
Telefonski kontakt sa strankama: od 12 - 14 sati
Arhiva
 • Arhiva - zrakoplovno modelarstvo
 • Arhiva - raketno modelarstvo
 • Arhiva - zrakoplovno jedriličarstvo
 • Arhiva - padobranstvo
 • Arhiva - ovjesno jedriličarstvo
 • Arhiva - parajedriličarstvo
 • Arhiva - ultra lako letenje
 • Arhiva - balonstvo