maistra
fai hoo tehnicka

O zrakoplovnom modelarstvu

o-modelarstvuPojam zrakoplovno modelarstvo je vrlo širok i obuhvaća bezbroj kategorija i vrsta od jednostavnih papirnatih aviončića do mlaznih radioupravljanih modela aviona i helikoptera. To je grana zrakoplovstva kojom se mogu baviti ljudi svih uzrasta.

Zrakoplovni modelar izrađuje leteće modele raznih vrsta kao što su slobodno leteći modeli, a to su jedrilice, modeli sa pogonom na gumu, te sa eksplozivnim, mlaznim i raketnim motorima.

Modeli se izrađuju od raznih vrsta materijala kao što su drvo, metali, plastične mase. Upotreba navedenih materijala zahtjeva i određena znanja upotrebe alata.

U Hrvatskoj, pod okriljem Hrvatskog zrakoplovnog saveza, težište je na sportskom (natjecateljskom) zrakoplovnom i raketnom modelarstvu.

Najzastupljeniji su dvoranski klizači.

F1N - modeli neograničene veličine, izbacuju se rukom na što veću visinu, što bliže stropu dvorane, a cilj je ostvariti što duže vrijeme leta.

F1N-150 - je slična disciplina, a jedine razlike su ograničenje raspona krila na 150 mm i start pomoću pračke. U Hrvatskoj, uz kupove Hrvatske i FAI Open International natjecanja, od 2007. godine se redovno održavaju i Državna prvenstva. Nastupaju tri dobne skupine, osnovnoškolci, juniori, te ukupni poredak.

Uz dvoranske klizače, slijedeće slobodnoleteče kategorije su:

F1H – modeli jedrilica max površine 18 dm2 i minimalne mase 220 grama koji se pomoću užeta max duljine 50 metara vuku na visoki start, a max zadano vrijeme leta je 120 sekundi. Uz ukupni poredak, na natjecanjima se posebno proglašava i juniorski poredak. Uz kupove Hrvatske i europske kupove, svake se godine organizira i Državno prvenstvo.

F1A – modeli jedrilica površine 32 – 34 dm2 i minimalne mase 410 grama. Pomoću uža duljine 50 metara vuku se na visoki start, a max zadano vrijeme leta je 180 sekundi. Leti se 7 kola, a u slučaju više natjecatelja s punim rezultatom, leti se fly-off.

F1B – modeli na pogon gumenim motorom površine 17 – 19 dm2, minimalne mase 230 grama, od čega max 30 grama gume. Model se starta iz ruke, a nakon što iskoristi akumuliranu energiju gumenog motora, leti kao jedrilica.

F1C – modeli na pogon motorom na unutarnje sagorijevanje, penju snagom motora max 5 sekundi, nakon čega lete kao jedrilice. Sve ostalo kao i kod F1A i F1B.

Uz Državno prvenstvo, svjetske i hrvatske kupove, održavaju se svjetska i europska prvenstva.

Kategorije radioupravljanih modela:

F3K – modeli jedrilica max raspona krila 1500 mm, startaju se rukom poput diska, a nakon postizanja početne visine jedrenjem ostvaruju razne vremenske zadatke. Leti se u grupama od 5 – 12 natjecatelja, u 7 ili više turnusa sa različitim zadacima. Uz Državno prvenstvo, europske i hrvatske kupove, održavaju se svjetska i europska prvenstva.

F5J-N – modeli jedrilice minimalne mase 350 grama,koji pomoču elektromotora penju 30 sekundi, nakon čegaje cilj jedrenjem ostati što duže u zraku, a max 600 sekundi, te sljetjeti što bliže zadanom cilju. Leti se u grupama od 4 – 12 natjecatelja u 8 turnusa. Organiziraju se državno prvenstvo i kupovi Hrvatske.

F3J – modeli jedrilica max raspona krila 5 metara, te max mase od 5 kg. Za postizanje početne visine zadužena su dva „šlepera“, koji sa startnim užetom duljine 150 metara vuku jedrilicu u zrak. Cilj je u vremenskom prozoru od 10 minuta poljetjeti, provesti što kraće vrijeme na startnom užetu, te jedrenjem ostati u zraku do isteka vremena i sletjeti što bliže ciljnoj točci. Leti se u skupinama do 12 natjecatelja u 6 ili više kola, a najbolji lete dodatna kola s vremenskim prozorom od 15 minuta. Uz Državno prvenstvo i hrvatske i europske kupove, održavaju se europska i svjetska prvenstva.

OBAVJESTI

HOO

Hrvatski zrakoplovni savez
Dalmatinska 12/II, 10000 Zagreb, Hrvatska
+385 1 4848 754
+385 1 4848 761
+385 1 6470 691
hzs@caf.hr
IBAN: HR6923600001102585518
Rad sa strankama prema prethodnom dogovoru.
Telefonski kontakt sa strankama: od 12 - 14 sati
Arhiva
  • Arhiva - zrakoplovno modelarstvo
  • Arhiva - raketno modelarstvo
  • Arhiva - zrakoplovno jedriličarstvo
  • Arhiva - padobranstvo
  • Arhiva - ovjesno jedriličarstvo
  • Arhiva - parajedriličarstvo
  • Arhiva - ultra lako letenje
  • Arhiva - balonstvo